Güvenlik Çalışmaları Serisi
Güvenlik Çalışmaları Serisi, Türkiye'nin NATO'ya girişinin 60. Yılında (2012), NATO'nun Soğuk Savaş sonrasındaki dönüşümü ve transatlantik ilişkileri gelişimi ile Türkiye'nin güvenlik konularına bakışı ve ittifak ilişkilerinin durumunu değerlendirmek amacıyla kaleme alınan 10 kitapçıktan oluşmaktadır. NATO Kamu Diplomasi Birimi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği destekleriyle hazırlanan kitap serisi İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
NATO-AB İlişkileri - Sinem Akgül Açıkmeşe & Cihan Dizdaroğlu
Güvenlik Çalışmaları Serisinin onuncu kitabı, Transatlantik güvenlik tartışmalarında önemli bir yer tutan NATO-AB ilişkilerini ele alıyor.
NATO'da 60 Yıl: Türkiye'nin Transatlantik Güvenliğe Katkıları - Serhat Güvenç
Güvenlik Çalışmaları Serisinin dokuzuncu kitabı, zaman zaman Türkiye içinde ve dışında tartışma konusu olan, Türkiye’nin 60 yılı aşan NATO üyeliği boyunca Transatlantik güvenliğe katkılarını ele almaktadır.
Türkiye'de Sivil-Asker İlişkilerinin Dönüşümü - Yaprak Gürsoy
Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin üçüncü kitabı 1999'dan beri Türkiye'de sivil-asker ilişkilerinin dönüşümü ile bu konuda yapılan anayasal ve kurumsal değişiklikleri ele alıyor.
21. Yüzyılda Siber Güvenlik - Salih Bıçakçı
Güvenlik Çalışmaları Dizisinin yedinci kitabı, her geçen gün daha fazla önem kazanan siber güvenlik kavramının gelişimini ve geldiği noktayı ele alıyor.
Enerji Güvenliği NATO'nun Yeni Tehdit Algısı - Mitat Çelikpala
Güvenlik Çalışmaları Dizisinin dördüncü kitabı, son yıllarda giderek daha fazla gündeme gelen enerji güvenliği konusunu, NATO ve Türkiye bağlantısıyla birlikte ele alıyor.
Füze Tehdidi ve NATO Füze Kalkanı - Sıtkı Egeli
Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin ikinci kitabı, son yıllarda sıklıkla gündeme gelen ve çok tartışılan NATO füze savunma kalkanı konusunu ele alıyor ve İttifak ile üyeleri açısından önemi ve Türkiye'ye etkilerini değerlendiriyor.
NATO Ortaklıkları ve Türkiye - Tarık Oğuzlu
Güvenlik Çalışmaları Serisinin Prof. Dr. Tarık Oğuzlu tarafından hazırlanan elinizdeki beşinci kitabı, NATO'nun Soğuk Savaş sonrası dönüşümü ve yakın çevresini dönüştürme çabasında öne çıkan ortaklık politikası ve işbirliği girişimlerini ele alıyor.
NATO'nun Dönüşümü - Ali Karaosmanoğlu
Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin bu ilk kitabı Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri NATO'nun geçirdiği değişimi ve kendisini değişen uluslararası sisteme nasıl uyarladığını ele alarak, bir anlamda serinin arka planını oluşturuyor.
NATO-Türkiye İlişkileri Türkiye Kamuoyu ve Elit Algıları - Özgehan Şenyuva & Çiğdem Üstün
Güvenlik Çalışmaları Dizisinin altıncı kitabı, tarihsel perspektiften Türkiye kamuoyunun NATO'ya bakışını ele alıyor. Yrd. Doç. Dr. Özgehan Şenyuva ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Üstün tarafından hazırlanan çalışmada yazarlar, 1950'lerden Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar Türkiye'de kamuoyunun NATO'ya bakışının ancak elitler, kanaat önderleri ve medya mensupları bağlamında ele alınabildiğini, 2000'li yıllarda ise ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kamuoyu araştırmaları ile Türkiye kamuoyunun anlamlı bir şekilde incelenebildiğini ileri sürüyorlar.
Çalışma öncelikle kamuoyu ile dış ve güvenlik politikaları arasındaki ilişkiyi Uluslararası İlişkiler teorileri kapsamında ele alıyor. Ardından, Türkiye'nin NATO'ya girişi, Soğuk SAvaş dönemi ve Türkiye kamuoyu ayrı ayrı inceleniyor. Takip eden kısımda, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından NATO'da yaşanan değişimler ile bunların Türkiye kamuoyuna yansımaları sunuluyor. Çalışmanın sonuç bölümünde ise Türkiye elitlerinin 2000'li yıllarda NATO hakkındaki görüşlerine yer verilerek, NATO'nun üyeleri ile ortaklık programları yürütüldüğü ülkelerdeki imaj ve meşruiyetini güçlendirici yöntemleri açıklanmaktadır.
Türkiye'de Güvenlik Algı, Politika, Yapı - Mustafa Aydın & Fulya Ereker
Güvenlik Çalışmaları Dizisinin sekizincin kitabı, Türkiye’de güvenlik anlayışının ve kavramsallaştırmasının gelişimi ile bu alandaki akademik çalışmaların durumu ve bürokratik yapının işleyişini ele alıyor.